Pages

Puuhella ja tuliaisia Virosta

Lähettänyt Ceraci , keskiviikko 20. lokakuuta 2010 13:47

Äsken sytytin tulen takkaan ja puuhellaan. Tai oikeastaan leivinuuniin. Leivinuunissa on ensimmäistä kertaa tänä syksynä tuli, koska hella on normaalisti täynnä rojua. Nyt raivasin sen, että saan laitettua tulen. Keittiössä alkoi tulla jo kylmä, kun meillä ei ole vieläkään pattereita päällä muualla kuin yläkerran makuuhuoneessa. Muuta taloa on lämmitetty tuon takan eli pönttöuunin kanssa.

Puuhella on ollut aina sellainen juttu, minkä olen halunnut. Ja arvatkaapas vaan, kun käytiin tämän talon näytössä silloin vajaa puolitoista vuotta sitten, niin ihastuinko heti? ;) Ei tämä meidän hella ehkä kaikkein kaunein ole, mutta minä tykkään.


Hellassa itsessään meillä ei ole koskaan ollut tulta, kun tuo systeemi on ihan vieras minulle. Pesän luukku on tuo hellatason oikeassa reunassa oleva musta luukku. Tuo edessä oleva maalattu luukku on muurattu umpeen. Se on vain hämäystä. Hiukan ihmettelin, kun ensimmäisen kerran sitä tutkin, mutta kuulin mammalta, että tuommoisia on kyllä muuallakin.

Tänä talvena on tarkoitus tehdä uunissa karjalanpiirakoita, kunhan saataisiin aikataulut sopimaan kaikkien piirakantekijöiden kesken. Neljä meitä olisi sitten tekemässä: minä, tätini, mammani ja isotätini. Onneksi on iso keittiö, niin mahdutaan. Ainakin fyysisesti. Tuosta "egojen" mahtumisesta en sitten tiedäkään. :D

Ja sitten Viron tuliaisiin. Äitini ja miehensä kävivät viime viikolla Virossa lomailemassa. Tuliasiksi pyysin hahtuvalankaa ja sitä sain. :) Kaksi isoa kiekkoa harmaata hahtuvaa, yksi iso punainen kiekko, yksi pikkukiekko sateenkaaren väreissä olevaa liukuvärjättyä ja yksi keskikokoinen kiekko harmaa-vihreää liukuvärjättyä hahtuvalankaa. Monsterihousuja ajattelin, että voisin näistä neuloa, mutta ans kattoo, mitä niistä loppujen lopuksi syntyy. Ja koska. :D

2 Response to "Puuhella ja tuliaisia Virosta"

Sani Says:

Oi ku ihana hella :)
Joskus tuollaista olen käyttänyt. siin oli levyjen alla tulipesä.
JA leivinuuni, tääl lämmitetään lähes päivittäin. Talvella sit joka päivä. Potturieskoja olen paistanut ja lihasta tulee niin hyvää leivinuunissa :)

Ceraci Says:

Rieskat voiskin olla hyviä. Ja leipää vois kokeilla kans tehdä. Pitää vaan perusteellisesti siivota ensin, kun edellinen talon asukas oli jättänyt kaikki tuhkat vaan uunin reunoille, eikä viime talvena tullut sitä sitten siivottua. Tuhkaimuri voisi olla siis seuraava metsästyksen kohde. :)

Mitä kaikkea hyvää sitä keksiikään talven aikana tuolla tehdä. :)

Lähetä kommentti